Spanningsregelaars

Een spanningsregelaar is naast het daglicht paneel en de accu een van de onmisbare schakels in een zonne-energie systeem. Als de accu en het zonnepaneel rechtstreeks op elkaar aangesloten zouden worden, zou de accu ernstig beschadigd kunnen raken door de ongecontroleerde electrische stroom van het paneel. Een van de meest belangrijke functies van de regelaar is dan ook het regelen van deze laadstroom, wat in feite neerkomt op het onderbreken van de laadstroom op het moment dat de accu (te) vol is.

Naast deze zogeheten overlaadbeveiliging is vaak ook een onderlaadbeveiliging ingebouwd. Als in een bepaalde week veel meer stroom verbruikt wordt dan waar het systeem in eerste instantie op geselecteerd was, zal de accu te leeg raken, een situatie die ook permanente schade als gevolg kan hebben. De onderlaad beveiliging sluit de verbruikers op het juiste moment af, zodat deze situatie nauwelijks bereikt wordt.

De regelaar heeft tevens een informatieve functie. Het blijkt heel nuttig te zijn om in te kunnen schatten hoeveel u nog kunt computeren, zonder dat het beeld zal wegvallen bij die belangrijke schaatswedstrijd die avond. De eenvoudigste manier waarop regelaars dit kunnen laten zien is via indicatieve kleuren LED-lampjes. Een volle accu levert dan bijvoorbeeld groen licht, bij oranje bent u halverwege en rood betekent dat u bijna teveel hebt verbruikt. Om een nauwkeuriger beeld te kunnen vormen zijn ook regelaars verkrijgbaar met een digitaal display. Tevens zijn er digitale displays ter uitbreiding, die u op een handige plek, verder van de regelaar monteert.

Zoals eerder beschreven is het dus zo dat de regelaar schade aan de accu helpt voorkomen. Door het gebruik van geavanceerde laadprogramma's en het volgen van ideale 'laadcurven' kan de regelaar echter ook nog meer betekenen voor de accu, en de levensduur verlengen. Er zijn vele verschillende extra's die de accu langer doen meegaan, kijk hiervoor in de beschrijving op de productpagina van iedere regelaar.

Hieronder hebben wij een onderverdeling gemaakt tussen regelaar met en regelaar zonder display. Een aparte productgroep bevat de digitale uitbreidingsdisplays.